Brandrode runderen in de Maashorst

image003Het project Brandrode runderen in de Maashorst.

Boeren zijn van oudsher de ‘makers’ van het landschap. Het is daarom ook merkwaardig te noemen dat boeren verdwenen zijn uit de natuurgebieden en van begrazingsterreinen, terwijl zij de kennis en kunde hiervan als het ware in de genen hebben zitten! De Maashorstboeren streven er naar om zoveel mogelijk begrazingsgebieden te laten beheren door boeren en de begrazing te laten doen door authentieke rundveerassen en schapen. Het Brandrode rund is een veeslag dat de bron was voor het huidige Maas Rijn IJssel (MRIJ) veeslag. Het is een ras dat hier oorspronkelijk thuis hoort en bovendien uitermate geschikt is voor begrazing, want het gaat zuinig om met mineralen en is vriendelijk van karakter. Bovendien levert het ook nog behoorlijk melk en vlees op (unieke streekproducten!) waardoor het economisch gezien verantwoord is om dit ras te (her)introduceren op en rond de Maashorst. Het project ‘Brandrode rund’ toont op een fraaie manier aan, hoe economie, cultuur en natuur te combineren zijn en waarbij de oorspronkelijke-natuurbeheerders-van-huis-uit (zijnde de boeren) weer een rol van betekenis krijgen. Een rol die zij eeuwenlang met verve vervuld hebben!

 

Voor meer informatie klik op onderstaande: Project voorstel Brandrode Rund:

Projectvoorstel Brandrode rund

 

Wervingsfolder Praktijkleergang BRR

Bovenstaande folder bevat informatie over de praktijkleergang Brandrode rund 2016- 2017.
Wilt u meer informatie over deze praktijkleergang Brandrode rund, download dan de folder met bovenstaande link.
Of neem contact op via; info@maashorstboeren.nl

 

Veldgids Ontwikkeling botanisch waardevol grasland I Bax W. Schippers 1998

Via bovenstaande link  kunt u de Veldgids Ontwikkeling botanisch waardevol grasland, van de auteurs;  I Bax W. Schippers uitgave jaar; 1998, downloaden.
De gids bevat informatie over Cultuurgraslanden.
De cultuurgraslanden vervullen van oudsher natuurfuncties. Herstel van deze functies staat volop in de belangstelling. Momenteel is van het totale graslandareaal in Nederland van 1 miljoen hectare een paar procent botanisch waardevol te noemen. Voor het sturen van beheer op natuurresultaat is de beschikbaarheid van voldoende kennis bij uitvoerende instanties en particulieren essentieel. Wilt u meer weten download dan de veldgids met bovenstaande link.

 

 

 

logo mhb visite kaartje

Reacties zijn gesloten.