Hengstheuvel – Hultje

wandelen over boerenland

Hier begint de boerenlandroute langs de bosrand: een paars gemarkeerde wandeling van acht kilometer. De route voert door het landelijk gebied rond de eeuwenoude buurtschap Hengstheuvel en Hultje. Langs de Voortweg en de Erphoevenweg zie je nog enkele authentieke boerderijen. Het landschap van de oude agrarische gemeenschap is sterk veranderd. Tot 1900 waren de bolle akkers en hooilanden omgeven door uitgestrekte heidevelden. In het begin van de 20e eeuw zijn de landbouwgronden omzoomd door dichte naaldbossen, aangeplant voor de houtproductie voor de mijnbouw. Een eeuw later is het bos omgevormd naar een mix van naald- en loofhout met open plekken. Dit maakt het bos weerbaarder voor het veranderende klimaat en zorgt voor meer biodiversiteit.

Bosrand

Het aantal agrarische bedrijven is de laatste decennia flink afgenomen. Voor de toekomst van dit landschap is het belangrijk dat er genoeg agrarische bedrijven blijven bestaan om dit mooie landschap aan de bosrand gezamenlijk te beheren. Natuurinclusieve landbouw, in combinatie met nieuwe economische dragers zoals streekproducten, toerisme, kinderopvang en zorg, heeft hier voldoende perspectief.

Dassen

De combinatie van boerenland en bos is een prima leefgebied voor wilde dieren zoals de das. Het naaldbos biedt voldoende beschutting voor hun burcht en de akkers en weilanden herbergen volop wormen en andere beestjes die een das graag eet. Tijdens deze wandeling over het boerenland heb je een goede kans om sporen van dassen te zien. Plukjes zwart-witte haren aan het prikkeldraad, pootafdrukken met vijf teenkussens, hun looppaadjes, de zogenaamde wissel, of één van de vele ingangen van hun burcht.