kikis

wandelen over boerenland

Waar op deze plek voorheen een biologische varkensboerderij was van Anja en Hans Donkers, vind je hier nu zorgboerderij ‘De Lisse’ van Brabant Zorg en kinderdagverblijf ‘Beestenbende’ van Kanteel Kinderopvang. Het is hier een gezellige boel met de vele dieren zoals schapen, geiten, kippen, kalkoenen, konijnen, eenden, cavia’s en varkens. Kikis verwijst naar het Udens dialect voor ‘Kijk hier eens’.

Een mooie combinatie en een ideale plek met veel ruimte om te spelen en te genieten. Op de wandelroute zie je vooral de landbouwgronden van Hans die nog steeds biologisch worden bewerkt. Dat dit goed is voor de biodiversiteit bewijst de enorme variatie aan vogels die je in dit gebied kunt spotten. Een putter, zwarte roodstaart, boerenzwaluw, patrijs, zilverreiger, steenuil, kerkuil, torenvalk of een sperwer: dit zijn maar een paar voorbeelden van de veertigtal vogelsoorten die hier leven. Daarmee is Hans één van de koplopers in Brabant en dat is heel bijzonder. Toeval? Nee zeker niet. Want sinds 1998 is dit een biologische (varkens)boerderij zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dat bevordert het bodemleven en de biodiversiteit.

Akkerranden
Familie Donkers doet aan akkerrandenbeheer: vier meter van de akkerrand wordt niet bemest. Daardoor komen er meer insecten. Het kruidenrijke grasland, zoals varkensgras en varkenskers en andere kruiden, draagt ook bij aan de vele  soorten planten en dieren. Regelmatig vinden op het land van Kikis vlindertellingen plaats. De Vogelwacht komt jaarlijks langs om de uilenkasten te controleren. Oplettende wandelaars zien niet alleen veel vogels, maar ook reetjes, hazen, konijnen, dassen, wespen en vlinders zoals de grote Koninginnenpage. Je kijkt je ogen uit!

Rust en ruimte
De dieren verblijven in hun stal of in een van de weides. Wandelpaden geven de bezoekers volop de ruimte om te genieten van het buiten zijn en de dieren. Zelfs het nest van de Franse veldwesp mag blijven zitten. Jong en oud genieten samen van de rust en ruimte op de boerderij. Samen werken en genieten van de tuin en de kas. Een mooie combinatie.

Via het Novafarm-GRIP re-integratieproject woont een persoon een jaar op de boerderij. Hij of zij helpt mee in het boerenbedrijf om weer zelfstandig in het leven verder te kunnen. Hans vindt het mooi dat hij zo ook nog mensen kan helpen, hij ziet gewoon dat het werkt op een boerderij.

Tot 2021 hielden Hans en Anja hier biologische varkens. Hans heeft, als een van de eerste biologische varkensboer, vele boeren het houden van varkens met oog voor de natuur laten zien, in binnen- en buitenland. Met stichting PUM heeft Hans als vrijwilliger in diverse landen zijn kennis over het houden van biologische varkens gedeeld.