De gemeente Landerd is bezig met het ontwikkelen van enkele zogenoemde ‘ommetjes’ binnen het project ‘Meer Maashorst’ in het kader van Landschappen-van-Allure.

Dit zijn fiets-/ wandelpaden van ca. 6 à 7 km in en om Zeeland en Schaijk die vanuit de dorpen langs mooie plekken in het buiten gebied voeren en uit komen op De Maashorst.

De Maashorstboeren hebben het initiatief opgepakt om één van deze routes geheel in het teken van de bijen te zetten. Dat is het zogenoemde ‘bijenommetje’. Dit loopt grofweg van de Graspeel (wijstbos) via de Beemd, Groesplak, Oventje, richting Pannenkoeken bakker en van daar via de Zevenhuis door ’t dorp weer richting Graspeel.

De aftrap van dit ommetje heeft plaatsgevonden met een officiële opening van het eerste bijenhotel met picknickplaats door wethouder Vereijken op donderdag 25 juni 2015. De aanleg van de gehele route staat gepland voor 2016.

De Maashorstboeren zijn in beeld (groenploeg) om straks het lage onderhoud van het groen (zonder hoogwerkers) te mogen gaan uitvoeren. Zo ook het inzaaien en onderhouden van een bloemenakker die aan dit ommetje ligt. Een mooie gelegenheid om de Maashorstboeren positieve PR te bezorgen en de naam Agrarische Natuur Vereniging inhoud te geven!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Provincie Noord Brabant, Gemeente Landerd, Brabants Landschap, de postcodeloterij, café ’t Oventje, SBB (HUB Noord Brabant begeleid leren) EcoPoll Bijenproducten en uiteraard de inzet van Agrarische Natuur Vereniging De Maashorstboeren.