Maashorstboeren dag te gast bij st. Taurus te Keent:

Op een bevlogen wijze wist Frans Jacobs de deelnemers aan de cursus te boeien met het verhaal rond het terug fokken van het oerrund: de Tauros.

Taurus en Tauros:

Op 24 november was derde bijeenkomst van de praktijkleergang; Brandrode Rund.
Dit als onderdeel van het project ‘Het-Brand-Rode-Rund-als-grote-grazer-in-en-rond-de- Maashorst’.
Een project dat de Maashorstboeren in 2016 startte, in samenwerking met andere partijen en dat duurt tot eind 2017.

De Maashorstboeren werden bijzonder gastvrij ontvangen door de stichting Taurus te Keent, gehuisvest in het prachtige bezoekerscentrum van Brabants Landschap.
Deze dag stond in het teken van vermarkten van het vlees van Brandrode koeien en natuurbegrazing.

De deelnemers (als fervente Brandrode rund liefhebbers) stelden uiteraard zeer kritische vragen.
Vragen die hij prima wist te beantwoorden en waaruit bleek dat er door onderlinge samenwerking heel wat mogelijk is; win-win situatie op veel gebieden!
Zoals ook het vermarkten van de vleesproducten.
Op dat gebied heeft de stichting Taurus baanbrekend werk verricht door een goed functionerend onlinesysteem op te zetten. De eigen slagerij van Taurus was een bijzondere ervaring voor de deelnemers.

 

Natuurbegrazing:
De praktijkleergang bestaat uit 6 dagen verdeeld over 2016 en 2017. Tijdens de praktijkleergang krijgen de deelnemers uitleg in zaken als: natuurbegrazing, PR en communicatie en verwaarding van producten van dit rund.
Ook deze derde dag was ‘natuurbegrazing’ een belangrijk onderdeel. Duidelijk werd dat er mooie kansen liggen op het gebied van samenwerking voor de houders van Brandrode koeien met Brabants Landschap.

Martijn Fliervoet (Brabants Landschap) wist de cursisten op deskundige wijze te boeien over natuurbegrazing.

 

 

 

 

Sjaak v. Rossem wist zijn publiek enorm te boeien. Indrukwekkend om te zien en knap uitgelegd, hoe hij van een karkas lekkere stukken vlees van allerlei soort maakt.

Een excursie rond het bezoekerscentrum in Keent waar de Taurossen vrij rondlopen maakte de dag compleet. Fietsers wandelaars en andere recreanten vertoeven hier (net als wij deze middag) rustig tussen de Taurossen. Ofschoon ze er gevaarlijk uitzien, blijken ze totaal niet gevaarlijk. In tegendeel zodra ze mensen tegen komen vertoonden ze ontwijkgedrag. Een eigenschap waar ze op gefokt worden om in natuurgebieden samen te kunnen vertoeven met mensen.

Boeiende excursie onder deskundige leiding; Frans Jacobs (st. Taurus) & Martijn Fliervoet (Brabants Landschap) rond bezoekerscentrum in Keent waar de Taurossen vrij rond lopen.

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over Stichting Taurus & Brabants Landschap

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.