Herintroductie kersenteelt in de Maashorst

kersenHet project herintroductie van de kersenteelt in De Maashorst is een initiatief van de Maashorstboeren. De kersenteelt heeft de potentie om een nieuwe economische drager te worden voor de landbouw in de Maashorst regio met een professioneel streekproduct.

De Maashorst stond in de vorige eeuw bekend om zijn kersenteelt rondom Uden. Hierbij werd gebruik gemaakt van hoogstamboomgaarden. Deze kersenboomgaarden en de teelt van kersen zijn in de jaren 70 van de vorige eeuw helemaal verdwenen. Nieuwe teeltontwikkelingen hebben het de afgelopen decennia mogelijk gemaakt om kersen op laagstambomen te telen en daarbij zijn

ook nieuwe, hoog productieve kersenrassen ontwikkeld. De kersenteelt is hierdoor inmiddels weer een teelt met een gezonde marktpositie.

Het doel van dit project is om nieuwe inkomensmogelijkheden voor agrariƫrs in de Maashorst te realiseren door marktgericht een nieuwe vorm van kersenteelt in het gebied te introduceren. Deze teelt kan de boeren op kleinschalig niveau een volwaardig inkomen bieden. Door de teelt met een aantal boeren gezamenlijk op te pakken, kunnen schaalvoordelen worden gerealiseerd op het gebied van teelt, mechanisatie, koelen, sorteren en vermarkten. Doelstelling is om te komen tot 50 hectare kersenteelt in regio de Maashorst in 2020.

 

 

logo mhb visite kaartje

 

Reacties zijn gesloten.